logo

Domácí úkoly?

Publikováno: 28. 03. 2024

Jako učitel matematiky zadávám povinné domácí úkoly značně sporadicky. Většinou zadávám dobrovolná cvičení, vždy výhradně s pozitivní motivací žáků k tomu, aby tato cvičení i sami dobrovolně vypracovali. Smysl domácích úkolů vidím v zpevnění jejich dovedností, a hlavně v opakování učiva, které bylo ve škole probíráno ještě jednou v domácím prostředí. Já osobně zájemcům poskytuji odpolední konzultace v učebně, kde se rovněž těmto úkolům věnuji. Mí žáci mají na výběr z několika možností:

  1. Vypracovat úkol doma a získat bonusové body,
  2. Vypracovat na odpoledních konzultacích s individuálním výkladem, nebo
  3. Nevypracovat vůbec, s tím, že jim ale nehrozí žádné sankce (některým talentovaným žákům domácí úkoly nepřináší žádnou přidanou hodnotu).

Jako učitel informatiky a programování domácí úkoly zadávám povinné. Naše škola (t. č. SPŠE Ječná) se na programování specializuje a úspěšné studium programování, dle mého názoru, tkví právě ve svědomité domácí přípravě. Své studenty na začátku školního roku seznámím s faktem, že domácí příprava je v rámci programování zcela nevyhnutelná a klíčová. Totéž komunikuji i s rodiči v rámci třídních schůzek. Mnozí rodiče jsou od takříkajíc od fochu, čili mi rozumí a souhlasí.

K rozvoji programovacích schopností a dovedností je čas strávený ve škole zcela nedostačující. Uvažovaný legislativní zákaz by zásadně snížil úroveň výuky programování a mohl by mít přímý dopad na kvalitu absolventů, kteří se hlásí do zaměstnání.

Často se poslední dobou setkáváme s argumenty, že v jiných zemích jsou domácí úkoly, resp. domácí příprava zcela tabu. Srovnejme, ale také čas strávený žáky ve škole. Kolik procent žáků školy se účastní různých volitelných předmětů, kroužků a jiných seminářů? Jaká je podpora učitelů ze strany vládních činitelů?

 

S hodnocením nevypracovaného domácího úkolu známkou 5 jsou věčné rozpory:

Část kolegů – učitelů chápe pětku jako varování za nesplněnou povinnost. Druhá část kantorů pohlíží na toto číslo, jako čisté sumativní hodnocení práce. Pokud tedy žák nic neodevzdal, nelze práci nijak sumativně hodnotit. Názor druhé skupiny je mi bližší. Nicméně, jak jsem psal výše, např. u programování je domácí příprava zcela klíčová. Pokud si žák (formou domácího úkolu) doma neprocvičí probíranou látku ve škole, tak se může zvýšit riziko školního neúspěchu.

Hodnotit pětkou domácí úkol, jehož zadání žák špatně pochopil, opsal nebo žák vypracoval omylem jiné zadání, ale správně toto zadání vyřešil je dle mého názor bullshit a chci věřit tomu, že se takový jev na žádných českých školách nevyskytuje. Důležitá je žákova motivace s ní související přístup ke studiu a rozvoj v kompetencích a výstupech napříč vzdělávacím obsahem, čemuž domácí úkoly mohou bezesporu napomáhat.



Copyright © 2014 - 2024 | Vytvořil: Jakub Mazuch (mazuch.net) | Verze webu: 2.4.6 | Všechna práva vyhrazena.